Persberichten

CHD-2011-PROTOCOL
NB: Studie is inmiddels gesloten.

Therapie in water kan leed bij honden verzachten

Vier praktijken voor dierfysiotherapie in Nederland zijn gestart met wetenschappelijk onderzoek naar de effectiviteit van conservatieve behandeling (= niet opereren) van Heup Dysplasie (HD) bij honden. Ze maken daarbij gebruik van aquatraining: een loopband onder water waarop de honden een gericht trainingsprogramma kunnen volgen. Het onderzoek moet meer inzicht geven in het effect van fysiotherapie en aquatraining op HD.
Heup Dysplasie is een erfelijke afwijking bij honden. Bij een milde vorm heeft een hond weinig last van HD, maar in ernstiger vorm kan het zeer pijnlijk zijn. Jonge honden met HD gaan veel zitten en liggen en zijn minder speels dan hun leeftijdgenootjes. Oudere honden kunnen moeilijk opstaan, lopen slecht en hebben soms zichtbaar pijn. Doordat ze minder bewegen, is de kans op overgewicht groot.
Bij zeer jonge honden is de afwijking veelal met een operatie te verhelpen, maar niet alle honden komen hiervoor in aanmerking. Zonder operatie kan de ziekte met de juiste behandeling worden geremd. Deze  behandeling bestaat meestal uit een combinatie van bewegingstherapie en medicijnen (pijnstillers).
De vier praktijken voor fysiotherapie die het onderzoek uitvoeren, maken gebruik van aquatraining. De honden lopen daarbij op een loopband waarbij gebruik gemaakt wordt van variabele waterhoogte. Door de opwaartse druk van het water worden de gewrichten minder belast en gaat het lopen veel gemakkelijker. Zo kunnen de spieren worden versterkt, terwijl de hond door de beweging bovendien overgewicht kwijt kan raken. Door deze sterkere spieren kan de hond weer beter lopen. De pijn is minder of zelfs helemaal weg en de hond wordt weer vrolijk en energiek.
De ervaring van de fysiotherapeuten leert dat aquatraining een gunstig effect heeft bij de behandeling van HD. Om dit ook wetenschappelijk te kunnen onderbouwen, starten ze een onderzoek waarbij honden allemaal hetzelfde programma volgen. Dit programma duurt acht weken. De vorderingen worden gedurende deze acht weken nauwgezet bijgehouden, evenals de bevindingen van de eigenaren van de honden. Het onderzoek is in nauwe samenwerking met verwijzende dierenartsen, chirurgen en orthopeden in Nederland.
Het onderzoek is geschikt voor de categorie honden groepen jonger dan 5 jaar. Het is de bedoeling dat er 40 honden jonger dan 1 jaar mee gaan doen, en 40 honden tussen 1 en 5 jaar oud. Het gaat om de grotere rassen; de honden mogen bij aanvang van het onderzoek niet minder wegen dan 15 kilo.
Hondenbezitters die belangstelling hebben voor deelname aan het onderzoek, kunnen contact opnemen met één van de fysiotherapeuten die aan het onderzoek meedoen. Deze zijn te vinden op de website www.onderzoek-dierfysiotherapie.nl. Hier is ook meer informatie over het onderzoek te lezen. Deelnemers aan het onderzoek betalen een zwaar gereduceerd tarief.

Voor meer informatie: ga naar  "contact";
hier vindt u de contact gegevens van de onafhankelijk dierenarts die geraadpleegd kan worden en de details van de deelnemende praktijken.