CHD-2013 protocol

Dit onderzoek gaat voorjaar 2013 van start.
Wilt u op de hoogte gehouden worden over dit onderzoek, meld dit dan via dierfysio@mac.com.


CHD-2011-protocol


De inclusie van nieuwe honden is gestopt. Het rapport met (voorlopige) resultaten wordt tegen de zomer (2013) verwacht.

Dit protocol is een wetenschappelijk onderzoek naar de effectiviteit van aquatraining als onderdeel van fysiotherapie bij honden die lijden aan heup dysplasie (HD).
Er zijn 2 doelgroepen:
- honden jonger dan 1.5 jaar oud die niet in aanmerking komen voor een operatie
- honden van 1.5 - 5 jaar oud met pijn en arthrose

Het onderzoek gaat lopen in 4 praktijken voor dierfysiotherapie - voor namen en adressen zie tabje contact.

Heup dysplasie is een verzamelnaam voor diverse afwijkingen aan het heupgewricht van de hond. Het kan zijn dat de kop en / of de kom niet mooi zijn aangelegd. Het kan ook zijn dat de vorm van de kop en kom niet bij elkaar passen en dat er speling in het gewricht zit.

De eigenaar merkt bij jonge honden (<1.5 jaar) dat de hond zich anders ontwikkelt en gedraagt dan leeftijd- en soortgenootjes. De hond is sneller moe, gaat veel zitten, komt moeilijk overeind, loopt soms wankel of kreupel. Ook kan het zijn dat hij niet graag met andere honden speelt, of dat hij na het spelen extreem moe is of kreupel loopt. Jonge honden (<1.5 jaar) kunnen in veel gevallen geopereerd worden. Als de hond niet in aanmerking komt voor een operatie, is de beste keus: de spieren in de bekken/heup regio zo sterk mogelijk maken zodat de hond geen of minder klachten heeft.
Is er al sprake van arthrose (slijtage), dan is opereren meestal geen optie meer.
Voor honden van 1.5 - 5 jaar oud, die zoveel klachten hebben dat ze afhankelijk zijn van pijnstillers, wordt ook onderzoek gedaan naar de effectiviteit van aquatraining op de klachten. Voor deze honden is aquatraining nog de enige mogelijkheid de hond uit de neerwaartse spiraal van ellende te halen en hem / haar een hondwaardig bestaan te geven.

Het voordeel van aquatraining t.o.v. welke krachttraining dan ook, is dat de hond onbelast traint. Onbelast trainen betekent: door de opwaartse druk van het water komt er minder gewicht op de heupen terecht en kan de hond veel meer dan wanneer er op "het droge" getraind wordt waar de zwaartekracht meedogenloos is.

Er is inmiddels al veel bekend over de effectiviteit van aquatraining bij individuele gevallen, maar er zijn geen harde getallen hoe effectief aquatraining nu echt is. Het doel van deze studie is om in de toekomst duidelijkheid te verschaffen naar eigenaren, dierenartsen, verzekeraars en andere belanghebbenden.

De studie gaat op 1 September van start. De behandelduur per hond bedraagt 8 weken. In die 8 weken komt de hond 12 keer bij de dierenfysiotherapeut. Naast aquatraining worden ook leefregels met de eigenaar afgesproken. De groep 1.5 - 5 jarigen krijgt naast aquatherapie ook massage van rug / bekken regio. De effectiviteit van de behandeling wordt gemeten middels vragenlijsten die op 3 tijdstippen ingevuld worden door zowel de eigenaar als de dierenfysiotherapeut.

Als u met uw hond mee wilt doen aan dit onderzoek, dan is het belangrijk dat een dierenarts de diagnose HD heeft gesteld aan de hand van een rontgenfoto. Zonder (recente) heupfoto kan uw hond niet meedoen aan het onderzoek.
De eigen dierenarts stelt aan de hand van de heupfoto de diagnose HD vast.
Daarna worden alle heupfoto's t.b.v. dit onderzoek nog een keer centraal beoordeeld door Drs. Jacob Deinum, dierenarts / orthopeed voor kleine huisdieren verbonden aan de Sterkliniek in Leeuwarden. Het doel van deze beoordeling is: aan het einde van het onderzoek kijken welke honden het beste op de behandeling reageren. Het beoordelen van de heup foto's is dus nodig om alle gegevens helemaal aan het einde van het onderzoek goed te kunnen analyseren.

 

Bent u geinteresseerd in dit onderzoek, neem dan contact op met een onderzoeker bij u in de buurt - zie links en contact.

NB:
Behandeling van een hond met HD in de aquatrainer vraagt om deskundige begeleiding. De dierenfysiotherapeut weet als geen ander wat verantwoorde training is; te weinig trainen heeft geen zin, te veel of verkeerd trainen geeft overbelasting. Naast het behandelplan zoals beschreven in het onderzoeksprotocol, is de beoordeling van het looppatroon (in het water en daar buiten) door een dierenfysiotherapeut van groot belang; de hond moet beter en niet slechter worden van behandeling in een aquatrainer.